Olvasson a stroke-ról

A stroke felismerése
Mini stroke: rendkívül veszélyes, mert talán észre sem vesszük

A mini stroke vagy más néven átmeneti iszkémiás roham tünetei sokféle formában jelentkezhetnek. Ezeket a jeleket azonban gyakran egyszerűen félvállról vesszük.

Tovább a cikkhez

Élet a stroke után
Így segíthetik a rehabilitációt a stroke betegek hozzátartozói

A kórházban elkezdett és otthon is folytatott rehabilitáció elengedhetetlen fontosságú a stroke-on átesett, azt túlélt betegek gyógyulási folyamatában. Ez bizony hosszú heteket vagy akár hónapokat is igénybe vehet, ami a hozzátartozóktól egy másféle, kihívásokkal teli hozzáállást követel.

Tovább a cikkhez

Élet a stroke után
Így csökkenthetjük az ismételt stroke kockázatát

Az orvosi tapasztalatok szerint négy stroke betegből egynek szinte egészen biztosan lesz egy újabb szélütése. A jó hír azonban az, hogy a tünetegyüttes mintegy 80 százaléka megelőzhető gyógyszeres kezeléssel, valamint egészséges életmóddal és néhány fontos szabály betartásával.

Tovább a cikkhez

A stroke megelőzése
Rizikófaktorok

Agyvérzést bárki kaphat és bármely életkorban. Bizonyos tényezők azonban növelhetik a stroke kialakulásának esélyét. A legjobb módszer arra, hogy megvédjük önmagunkat és szeretteinket tőle, ha nem becsüljük le a betegség előfordulásának kockázatát.

Tovább a cikkhez

A stroke megelőzése
Ne vegyük félvállról a COVID és a stroke közötti kapcsolatot!

Az új koronavírus-járvány nem csak a világot forgatta fel, de a stroke kialakulásának kockázatát is fokozta. Ráadásul a COVID után visszavenni az irányítást talán még nehezebb, mint korábban.

Tovább a cikkhez

Élet a stroke után
Élet a stroke hatásaival

A stroke utáni, teljes értékű élet lehetősége nem utópia: a rehabilitáció segíthet visszanyerni a páciens erejét, bátorságát és függetlenségét. Ebben ma már számos eszköz és erőforrás segíthet.

Tovább a cikkhez

A stroke felismerése
Miért fontos a stroke azonnali kezelése?

Kiemelten fontos az akut agyi érkatasztrófa azonnali kezelése, mely abban a pillanatban kezdődik, amikor a mentők megérkeznek, hogy a kórházba vigyék a beteget.

Tovább a cikkhez

A stroke felismerése
A stroke tünetei, felismerése

A stroke tünetei gyakran figyelmeztetés nélkül jelentkeznek. Figyelmeztető jelzés lehet a zavartság, beleértve a beszéd nehézségeit és annak a megértését. Fontos a korai fellépés ugyanis csökkentheti az agykárosodást és az egyéb szövődményeket.

Tovább a cikkhez

A stroke megelőzése
A stroke nem csak időskori probléma

Felgyorsult világunkban a stroke már nem számít kifejezetten időskori problémának. A legújabb publikációk a stroke megnövekedett gyakoriságáról számolnak be fiatal felnőtteknél.

Tovább a cikkhez

A stroke felismerése
Életet menthet, ha felismerjük a stroke tüneteit

A stroke vezető halálok világszerte, ami bármikor, bárhol és bárkivel előfordulhat. Elég csak megkérdezni a túlélőket. A stroke figyelmeztető jeleinek és korai tüneteinek észlelése épp ezért kulcsfontosságú a maradandó fogyatékosság vagy halál kockázatának csökkentésében.

Tovább a cikkhez

Ments életet!
Töltsd ki ezt a kvízt!