Élet a stroke hatásaival

A stroke utáni, teljes értékű élet lehetősége nem utópia: a rehabilitáció segíthet visszanyerni a páciens erejét, bátorságát és függetlenségét. Ebben ma már számos eszköz és erőforrás segíthet.

A stroke legyőzhető, ám a rehabilitáció kulcsfontosságú a felépüléshez vezető összes, kisebb-nagyobb győzelmek elérésében és megünneplésében. Míg az akut agyi érkatasztrófa típusa és súlyossága változhat, számos betegnek és szeretteiknek olyan, fontos döntésekkel kell szembenézniük a gyógyulással kapcsolatban, amelyeket gyorsan meg kell hozni. A stroke utáni, teljes értékű élet lehetősége nem utópia: a rehabilitáció segíthet visszanyerni a páciens erejét, bátorságát és függetlenségét. Ebben ma már számos eszköz és erőforrás segíthet1.

Agyvérzéssel élni

Néhány túlélő jó eséllyel tapasztalhat valamilyen szintű fogyatékosságot a stroke után. Ennek a súlyossága és tartóssága nagyban függ attól, hogy az agy melyik része sérült meg, illetve, hogy az akut agyi érkatasztrófa mennyire volt súlyos. Gyakori stroke-fogyatékosságnak a következők számítanak:

 • bénulással vagy mozgással kapcsolatos problémák;
 • a nyelv és a beszéd problémái;
 • gondolkodási és memória nehézségek;
 • a test egyik oldalának bénulása;
 • egyensúlyhiány;látásproblémák;
 • nyelési nehézségek;
 • szenzoros zavarok, például vizuális problémák;
 • érzelmi problémák.

A rehabilitációs segítség azonban szinte minden területen hathatós segítséget nyújthat, ami segíthet a betegnek alkalmazkodni a stroke utáni élethez. Mindez magában foglalja a szakemberek multidiszciplináris csoportjának rendelkezésre álló eszközeit, és általában akkor kezdődhet el, amikor a páciens állapota stabilizálódott valamennyire a stroke után

A stroke felismerése
A stroke tüneteinek felismerése

A stroke bekövetkezése esetén a gyors ellátás kulcsfontosságú. A vizsgálat során a funkciók értékelésében a FAST mozaikszó betűi segítenek.


Stroke után is van élet

„Az agy egy titokzatos dolog. Ez az utolsó felfedezetlen terület az orvostudományban. A stroke ugyanis minden emberre más és más módon hat” – mondta Mohammad Shafie, az Union Cycliste Internationale (UCI) Egészségügyi Átfogó Stroke és Cerebrovascularis Központjának kutatója, amely a stroke központok egyike az Egyesült Államokban. Stroke esetén az elzáródott vagy megrepedt artéria miatt az agy nem jut oxigénhez és tápanyagokhoz, ezért az agysejtek perceken belül pusztulni kezdenek, mely számos funkcionális és kognitív rendellenességet okozhat.

Életbevágó fontosságú, hogy a beteg mikor érkezik meg a kórházba. Itt ugyanis egy összehangolt csapat sürgősséggel el tudja kezdeni az értékelést, akik vizsgálják többek között a nyelvi képességeket, az erőt, a koordinációt és a mobilitást, ami meghatározza a legjobb orvosi kezelést3.

Rehabilitáció a stroke után

A stroke egy perc alatt drasztikusan megváltoztathatja az ember életét, amelyet nehéz lehet a betegnek elfogadni. Érdemes számolni az olyan, összetett kihívásokkal, mint például a fáradtság, alvási nehézségek vagy épp memóriazavarok is. A rehabilitációs terápia azonban nagyon sikeres lehet abban, hogy a páciensek visszakapják elveszített fizikai és kognitív funkcióik nagy részét.

A stroke-ból való maximális gyógyulás az első 3-6 hónapban várható, ezért a kezelést a lehető leghamarabb el kell kezdeni; általában jóval azelőtt, hogy a beteg elhagyná a kórházat4. Az orvos és a stroke csapat közösen állapítja meg az egyes betegek számára a legjobb terápiát. A rehabilitáció során emellett felbecsülhetetlen a család és a barátok támogatása.

Nem szabad azonban arról sem elfeledkezni, hogy stroke-os páciensek érzelmi és fizikai egészsége elválaszthatatlan, ugyanis a szélütött emberek csaknem fele depresszióval küzd. Épp ezért kell a szakemberek szerint egységesen foglalkozni a mentális és testi tünetekkel is. Bár a stroke különböző módon érintheti az embereket, a rehabilitáció célja általában az, hogy betegek vissza tudják nyerni teljes függetlenségüket5.Néhány olyan szakember, aki részt vehet a rehabilitációban:

 • orvosok
 • ápolók
 • gyógytornászok
 • beszéd- és nyelvterapeuták
 • dietetikusok
 • klinikai pszichológusok
 • foglalkozási terapeuták
 • tanácsadók
 • szociális munkások.

A betegeknek azonban nem szabad kétségbe esniük, ha a gyógyulási üteme lassabb, mint remélték volna, és ha képtelenek visszanyerni korábbi képességeiket. Arra kell figyelniük, hogy meddig képesek eljutni, és hogy a stroke után a lehető legjobb életminőséget élvezzék.

Kacsolódó cikk

Így segíthetik a rehabilitációt a stroke betegek hozzátartozói

A kórházban elkezdett és otthon is folytatott rehabilitáció elengedhetetlen fontosságú a stroke-on átesett, azt túlélt betegek gyógyulási folyamatában. Ez bizony hosszú heteket vagy akár hónapokat is igénybe vehet, ami a hozzátartozóktól egy másféle, kihívásokkal teli hozzáállást követel.


Referenciák:

1 https://www.stroke.org/en/life-after-stroke

2 https://www.safestroke.eu/living-with-stroke/

3 https://www.ucihealth.org/blog/2019/05/life-after-stroke

4 https://www.ucihealth.org/medical-services/physical-medicine-rehabilitation

5 https://www.nhs.uk/conditions/stroke/recovery/

További cikkek a témában

Ments életet!
Töltsd ki ezt a kvízt!