A stroke felismerése

A stroke tünetei gyakran figyelmeztetés nélkül jelentkeznek, felismerése azonban szó szerint életet menthet! Miután a betegség hosszú távú egészségügyi problémákhoz vezethet, ezért a diagnózis és a kezelés sebességétől nagyban függhet, hogy a beteg átmeneti vagy maradandó fogyatékosságot szenved. Ne vegyük félvállról!

Mini stroke: rendkívül veszélyes, mert talán észre sem vesszük

A mini stroke vagy más néven átmeneti iszkémiás roham tünetei sokféle formában jelentkezhetnek. Ezeket a jeleket azonban gyakran egyszerűen félvállról vesszük.

Tovább a cikkhez

Miért fontos a stroke azonnali kezelése?

Kiemelten fontos az akut agyi érkatasztrófa azonnali kezelése, mely abban a pillanatban kezdődik, amikor a mentők megérkeznek, hogy a kórházba vigyék a beteget.

Tovább a cikkhez

A stroke tünetei, felismerése

A stroke tünetei gyakran figyelmeztetés nélkül jelentkeznek. Figyelmeztető jelzés lehet a zavartság, beleértve a beszéd nehézségeit és annak a megértését. Fontos a korai fellépés ugyanis csökkentheti az agykárosodást és az egyéb szövődményeket.

Tovább a cikkhez

Életet menthet, ha felismerjük a stroke tüneteit

A stroke vezető halálok világszerte, ami bármikor, bárhol és bárkivel előfordulhat. Elég csak megkérdezni a túlélőket. A stroke figyelmeztető jeleinek és korai tüneteinek észlelése épp ezért kulcsfontosságú a maradandó fogyatékosság vagy halál kockázatának csökkentésében.

Tovább a cikkhez

Hogyan ismerhető fel?

Kiemelten fontos, hogy a stroke tüneteinek jelentkezésekor minél hamarabb segítséget hívjunk. A tünetek tipikusak, az emberek nagy része mégsem tudja könnyedén felismerni őket. A FAST mozaikszó segítségével jól megjegyezhetők a stroke jelei: kérjük meg a beteget, hogy próbáljon meg mosolyogni, emelje fel mindkét karját és mondjon egy egyszerű mondatot. Az arc (face) karok (arms) beszéd (speach) hármasának tesztelése után hívja időben (time), lehetőleg azonnal a mentőket.

Szájzug
elhúzódás

Féloldali
végtaggyengeség

Bénulás,
beszédzavar

Azonnal hívja
a mentőket!

A legelső és legfontosabb dolog, amit tehát tehetünk: hívjuk azonnal a mentőket a 104 vagy a nemzetközi segélyszolgálatot a 112-es, térítésmentes telefonszámon!

Ments életet!
Töltsd ki ezt a kvízt!