Rizikófaktorok

Agyvérzést bárki kaphat és bármely életkorban. Bizonyos tényezők azonban növelhetik a stroke kialakulásának esélyét. A legjobb módszer arra, hogy megvédjük önmagunkat és szeretteinket tőle, ha nem becsüljük le a betegség előfordulásának kockázatát.

Stroke-ot bárki kaphat és bármely életkorban. Bizonyos tényezők azonban növelhetik a stroke kialakulásának esélyét. A legjobb módszer arra, hogy megvédjük önmagunkat és szeretteinket tőle, ha nem becsüljük le a betegség előfordulásának kockázatát és megértjük annak mechanizmusát, hogy ellenőrzés alatt tudjuk tartani1.

A stroke egyértelmű vészhelyzetet jelent, hiszen azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb vagy több károsodás kérdését döntheti el2. A korai kezelése pedig csökkentheti az agy károsodását, illetve a kialakuló életminőség romlásának mértékét.

A stroke hirtelen alakul ki

Stroke akkor fordul elő, amikor valamely agyterület vérellátása nagymértékben leromlik, ami miatt az ott levő agysejtek egy része oxigénhiányos állapotba kerül. Ez a szervezet nagymértékű legyengüléséhez és akár bénuláshoz is vezethet, néhány ember elveszítheti a beszéd vagy a járás képességét3.

A stroke hirtelen alakul ki, és innen kapta az olyan, népies neveit, mint a szélütés vagy a gutaütés. Az amerikai stroke szervezet megdöbbentő adatot közölt: az American Stroke Association (ASA) szerint 40 másodpercenként megtörténik a világban. Ez a felnőttkori rokkantság egyik vezető oka, emellett a harmadik leggyakoribb haláloki tényező. A gyógyuláshoz vezető út ráadásul hosszú és kiszámíthatatlan. Ezért is fontos megérteni a stroke kockázati tényezőit, hogy lehetőség szerint megakadályozzuk a kialakulását.

A stroke megelőzése
Stroke kockázati tényezők

Számos kockázati tényezője létezik a strokenak, van amelyiket tudjuk befolyásolni, van amelyiket nem. A videóból megtudhatja mely tényezők ellen tudunk tenni a stroke megelőzése érdekében.


A magas vérnyomás, mint kockázati tényező4

Magas vérnyomásnak a folyamatosan fennálló 140/90 Hgmm (higanymilliméter) feletti vérnyomásértékeket nevezik. A hipertónia mondhatni népbetegség: a hazai lakosság mintegy 15 százalékának tartósan határérték fölött van a vérnyomása, ám egyes adatok ennél magasabb, 30-40 százalékos számot mutatnak5.

A magas vérnyomásnak ráadásul gyakran nincsenek szembetűnő tünetei, ezért egyesek akár évekig is együtt élhetnek vele, mielőtt a szakemberek diagnosztizálnák azt. Miután sokáig nem okoz tünetet, gyakran csak a szövődménye jelentkezik, mint például az agyi infarktus.

A „csendes gyilkosként” is emlegetett magas vérnyomás jelentős érkárosító hatást eredményezhet, de szívbetegségeket is okozhat. Ennek oka, hogy a szívnek keményebben kell dolgoznia, hogy a vért a testbe pumpálja. A magas vérnyomás fennállása a stroke kockázatát nem kevesebb, mint 2,4-8 szorosára növeli6. Az agyvérzést elszenvedett betegek 75 százaléka hipertóniás.

A magas koleszterinszint és a dohányzás ártalmai7

A vérnyomás rendszeres ellenőrzése mellett nem szabad azonban megfeledkeznünk a vér koleszterinszintjéről sem. A magas koleszterinszint ugyanis alattomos: bár nem okoz tünetet, ugyanakkor közvetve kiváltója lehet többek között az infarktusnak, a stroke-nak és az érszűkületnek. Az egészséges koleszterinszint fenntartása érdekében fogyasszunk minél több gyümölcsöt és zöldséget, valamint alacsony nátrium- és zsírtartalmú ételeket. Fontos a rendszeres testmozgás is.

A stroke kapcsán nem szabad elfeledkeznünk a dohányzásról, mint fontos kockázati tényezőről sem. A cigarettafüst olyan, mérgező vegyi anyagokat tartalmaz, amely károsíthatja a szív- és érrendszert, és növelheti a vérnyomást. Ráadásul a dohányzás vérrög képződéshez vezethet, ami csökkenti az agyi véráramlást.

Cukorbetegség és egyéb alapbetegségek

Az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőket szintén veszélyeztetheti a stroke. Miután erre a betegségre a tudomány jelenlegi állása szerint még nincs gyógymód, ám gyógyszerekkel és megfelelő étrenddel fenntarthatjuk az egészséges vércukorszintet. Mindez csökkentheti az olyan szövődményeket, mint a szívinfarktus, agyvérzés, szervkárosodás és idegkárosodás.

Nem szabad azonban megfeledkeznünk az egyéb alapbetegségekről sem:

  • perifériás artéria betegség (PAD): a beszűkült artériák csökkentik a végtagok, általában az alsóvégtagok, vérellátását8;
  • carotis artéria betegség: az agy vérellátásának jelentős részét ez az artéria szolgáltatja, így megbetegedése is kifejezett jelentőséggel bír. Gyulladása az agyi erek irányában tovább haladhat ami fokozza a stroke kialakulásának kockázatát9;
  • pitvarfibrilláció: az egyik leggyakrabban előforduló szívritmuszavar, amely embólia kialakulásához is vezethet10;
  • szívbetegségek: például szívkoszorúér-betegség, a szívbillentyű-rendellenesség, illetve a velünk született szívhibák is okozhatnak vérrögképződést;
  • sarlósejtes megbetegedés: a vörösvérsejtek egy olyan típusa, amely az erek falához tapadnak és blokkolják az agyi véráramlást;
  • átmeneti iszkémiás roham (TIA), avagy mini-stroke: olyan agyi keringészavart jelent, amikor egy vérrög következtében érelzáródás történik az agyban átmeneti neurológiai tüneteket okozva. A vérrög azonban spontán feloldódik és ezzel párhuzamosan a tünetek is megszűnnek11.

Kacsolódó cikk

Mini stroke: rendkívül veszélyes, mert talán észre sem vesszük

A mini stroke vagy más néven átmeneti iszkémiás roham tünetei sokféle formában jelentkezhetnek. Ezeket a jeleket azonban gyakran egyszerűen félvállról vesszük.


Referenciák:

1 https://www.cdc.gov/stroke/risk_factors.htm

2 https://www.webbeteg.hu/cikkek/stroke/22/a-stroke-es-tunetei

3 https://www.healthline.com/health/stroke-treatment-and-timing/risk-factors

4 https://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/understanding-blood-pressure-readings#.WftenBNSzOR

5 https://bhc.hu/betegsegek/magas-vernyomas/

6 https://www.webbeteg.hu/cikkek/magasvernyomas/7120/a-magas-vernyomas-agyi-szovodmenyei

7 https://www.healthline.com/health/stroke-treatment-and-timing/risk-factors#Stroke-risk-factors

8 https://www.webbeteg.hu/cikkek/sziv_es_errendszer/279/a-periferias-arterias-betegseg-pad-es-tunetei

9 https://infravizsgalat.hu/carotis-arteria-gyulladasa/

10 https://www.kardiokozpont.hu/pitvarfibrillaci

11 https://www.webbeteg.hu/cikkek/stroke/24130/mit-tegyen-tia-utan-hogy-elkerulje-a-stroke-ot

További cikkek a témában

Ments életet!
Töltsd ki ezt a kvízt!