A stroke megelőzése

Gutaütést bárki és bármely életkorban kaphat. Bizonyos tényezők azonban növelhetik a kialakulásának esélyét. Ha szeretnénk megvédeni önmagunkat és szeretteinket a stroke „rémétől”, akkor nem szabad lebecsülnünk a betegség előfordulásának kockázatát.

Rizikófaktorok

Agyvérzést bárki kaphat és bármely életkorban. Bizonyos tényezők azonban növelhetik a stroke kialakulásának esélyét. A legjobb módszer arra, hogy megvédjük önmagunkat és szeretteinket tőle, ha nem becsüljük le a betegség előfordulásának kockázatát.

Tovább a cikkhez

Ne vegyük félvállról a COVID és a stroke közötti kapcsolatot!

Az új koronavírus-járvány nem csak a világot forgatta fel, de a stroke kialakulásának kockázatát is fokozta. Ráadásul a COVID után visszavenni az irányítást talán még nehezebb, mint korábban.

Tovább a cikkhez

A stroke nem csak időskori probléma

Felgyorsult világunkban a stroke már nem számít kifejezetten időskori problémának. A legújabb publikációk a stroke megnövekedett gyakoriságáról számolnak be fiatal felnőtteknél.

Tovább a cikkhez

Hogyan ismerhető fel?

Kiemelten fontos, hogy a stroke tüneteinek jelentkezésekor minél hamarabb segítséget hívjunk. A tünetek tipikusak, az emberek nagy része mégsem tudja könnyedén felismerni őket. A FAST mozaikszó segítségével jól megjegyezhetők a stroke jelei: kérjük meg a beteget, hogy próbáljon meg mosolyogni, emelje fel mindkét karját és mondjon egy egyszerű mondatot. Az arc (face) karok (arms) beszéd (speach) hármasának tesztelése után hívja időben (time), lehetőleg azonnal a mentőket.

Szájzug
elhúzódás

Féloldali
végtaggyengeség

Bénulás,
beszédzavar

Azonnal hívja
a mentőket!

A legelső és legfontosabb dolog, amit tehát tehetünk: hívjuk azonnal a mentőket a 104 vagy a nemzetközi segélyszolgálatot a 112-es, térítésmentes telefonszámon!

Ments életet!
Töltsd ki ezt a kvízt!