Életet menthet, ha felismerjük a stroke tüneteit

A stroke vezető halálok világszerte, ami bármikor, bárhol és bárkivel előfordulhat. Elég csak megkérdezni a túlélőket. A stroke figyelmeztető jeleinek és korai tüneteinek észlelése épp ezért kulcsfontosságú a maradandó fogyatékosság vagy halál kockázatának csökkentésében.

A stroke vezető halálok világszerte, ami bármikor, bárhol és bárkivel előfordulhat. Elég csak megkérdezni a túlélőket. Az akut agyi érkatasztrófa bekövetkezését számos tényező befolyásolhatja a nem diagnosztizált magas vérnyomástól kezdve az ismeretlen családi kórtörténetig1. A stroke figyelmeztető jeleinek és korai tüneteinek észlelése épp ezért kulcsfontosságú a maradandó fogyatékosság vagy halál kockázatának csökkentése érdekében2.

Sok túlélő egészséges és boldog életet élhet a stroke után is. A túlélők történeti a bátorság, az elszántság és a diadal csodálatos bizonyítékai, amelyek segíthetnek megmutatni, hogy mire is lehetnek képesek a páciensek3.

Stroke 39 évesen: megküzdött, hogy újra beszélhessen

Néhány hónappal a 39. születésnapja előtt Ági egy kihívást vállalt. Úgy döntött, hogy minden reggel legalább 15 percig futni fog. Tartotta is magát ehhez, és naponta az otthona közelében kocogott. Egy hónappal később azonban furcsa érzésekkel ébredt: megpróbált felkelni, de nagyon nehezen ment neki és akkor is szédült. Felébresztette férjét, aki észrevette, hogy arca jobb oldala lelóg és beszéde is elmosódott. Azonnal hívták a mentőket.

„Mindenki rád néz, de nem tudsz beszélni. Nagyon ijesztő és sebezhető érzés” – mondta el az eset kapcsán Ági aki a férje révén gyorsan kórházba került.


A CT-vizsgálat során kiderült, hogy az agyi elzáródást számos kis vérrög okozta az agy különböző területein. Miután több mint 4,5 óra telt el a stroke óta, ezért az orvosok nem tudták beadni neki a vérhígító gyógyszert, ám ehelyett egy katétert bevezetésével közvetlenül a nő agyának problémás pontjaihoz juthatott a szakorvos. És bár Ági arra számított, hogy majd képes lesz ezután beszélni, csalódnia kellett. Két órán belül azonban visszanyerte mozgását a karjában és a lábában. Hamarosan sétált. 24 órán belül képes volt egyetlen szóval és rövid kifejezésekkel kommunikálni. Az elkövetkező pár napban mondatokkal kezdett beszélni, bár még mindig nehézségekkel küzdött. Elkezdett logopédushoz járni és hamarosan szépen fejlődött. Bár néha, például ha ideges vagy stresszesnek érzi magát, még ma is akadnak apró problémái a beszéddel, mégis képes teljes életet élni. Újra elkezdett futni. Ahogy fogalmaz, „mindannyian felelősek vagyunk a stroke jeleinek és tüneteinek megismeréséért, mert valakinek hősei lehetünk4.”

A stroke felismerése
A stroke tüneteinek felismerése

A stroke bekövetkezése esetén a gyors ellátás kulcsfontosságú. A vizsgálat során a funkciók értékelésében a FAST mozaikszó betűi segítenek.


Stroke 21 évesen: jobb lett az élete

A 21 éves Zsófia elment a boltba, majd hazaérve nekilátott, hogy felmelegítse a vásárolt pizzát. Miközben azonban odament a barátjához, hirtelen nagyon megszédült és a földre ejtette az ételt. Úgy érezte, hogy le kell ülnie, de amint ezt megtette, elájult. Amikor magához tért, megpróbált beszélni és mozgatni a jobb kezét, kudarcba fulladt. A barátja szerencsére azonnal felismerte a stroke tüneteit és hívta a mentőket. A kórházban megállapították, hogy az állapota súlyos és bizonytalan, hogy átvészeli-e az éjszakát. Gyógyszert kapott és 24 óra múlva újabb kivizsgálás következett. Kiderült, hogy a kezelés bevált, de Zsófia jobb oldala teljesen lebénult. Az orvosok nem voltak biztosak abban, hogy képes lesz-e még valaha beszélni és járni. Néhány héttel később átkerült a rehabilitációs osztályra, ahol minden nap fizioterápiát kapott és addigra a beszéde is visszatért. Összesen hét hétig volt kórházban, mielőtt hazamehetett volna.

„Őszintén szólva soha nem adtam fel. Három évvel később újra tudtam mozgatni a karomat és a kezemet. Bár soha nem fogok tudni járni rendesen, de élek. Megszereztem a jogosítványt. Az életem jobb lett. Azért élek ma, mert akkor ott volt a barátom, a családom és a barátaim, akik arra ösztönöztek, hogy jobban legyek” – mondta Zsófia5.

A stroke felismerése
Vegyük észre időben! Ezek a stroke előjelei

A fiatalabb korosztály esetén is számos kockázati tényező állhat fenn, mely a stroke bekövetkezésének valószínűségét növelheti.


Stroke 68 évesen: soha ne mondd, hogy soha

Szandra épp túl volt egy költözésen és kezdett megismerkedni az új szomszédokkal, amikor egyik este hajnali három órakor a férje felébresztette, hogy megkérdezze, hogy jól van-e. Felkelt, hogy kimenjen a mosdóba, de aztán a földre zuhant. A férje felsegítette. de látta rajta, hogy az arca egyik oldala valószínűleg lebénult, mert „leesett”. Azonnal hívta a mentőket.

„A következő dolog, amire emlékszem, hogy az éjszaka közepén egy kórházi ágyban ébredtem. Hallgattam az embereket körülöttem, akik kiabáltak. Az akut stroke osztályon voltam. Az ezt követő három hét kissé elmosódott. Innen egy másik osztályra szállítottak, majd onnan, egy hét múlva egy rehabilitációs részlegbe. Utóbbiban kezdtük a valódi munkát” – emlékezett vissza Szandra.

A 68 éves hölgyet az ápolók csak 'Túlélő'-nek hívták, ugyanis rendkívül motiváltan küzdött a gyógyulásért. Több mint egy hónapnyi kórházban töltött idő után mehetett haza, ahol nyolc hétig naponta járt fizioterápiára. Talált egy személyi edzőt is, aki egyénileg foglalkozott vele, és aki segített újra felépíteni az erőnlétét, illetve az önbizalmát. Szandra néhány hónap múlva már bot nélkül sétált. Bár a keze még mindig nem a régi, folytatja a terápiát. A filozófiája szerint él, miszerint „soha ne mondd, hogy soha”6.

Kacsolódó cikk

A stroke tünetei, felismerése

A stroke tünetei gyakran figyelmeztetés nélkül jelentkeznek. Figyelmeztető jelzés lehet a zavartság, beleértve a beszéd nehézségeit és annak a megértését. Fontos a korai fellépés ugyanis csökkentheti az agykárosodást és az egyéb szövődményeket.


Referenciák:

1 https://www.cdc.gov/stroke/survivor_stories/index.htm

2 https://www.aarp.org/health/brain-health/info-2020/stroke-survivor-stories.html

3 https://www.stroke.org.nz/stroke-stories

4 https://www.heart.org/en/news/2020/03/02/stroke-at-39-left-college-professor-unable-to-speak

5 https://differentstrokes.co.uk/stories/jades-story-stroke-at-21/

További cikkek a témában

Ments életet!
Töltsd ki ezt a kvízt!