Élet a stroke után

A stroke utáni, teljes értékű élet lehetősége a modern kezeléseknek és az orvostudomány fejlődésének köszönhetően már nem utópia. A kórházi kezelés, majd az ezt követő rehabilitáció segíthet visszanyerni a páciens erejét, bátorságát és függetlenségét.

Így segíthetik a rehabilitációt a stroke betegek hozzátartozói

A kórházban elkezdett és otthon is folytatott rehabilitáció elengedhetetlen fontosságú a stroke-on átesett, azt túlélt betegek gyógyulási folyamatában. Ez bizony hosszú heteket vagy akár hónapokat is igénybe vehet, ami a hozzátartozóktól egy másféle, kihívásokkal teli hozzáállást követel.

Tovább a cikkhez

Így csökkenthetjük az ismételt stroke kockázatát

Az orvosi tapasztalatok szerint négy stroke betegből egynek szinte egészen biztosan lesz egy újabb szélütése. A jó hír azonban az, hogy a tünetegyüttes mintegy 80 százaléka megelőzhető gyógyszeres kezeléssel, valamint egészséges életmóddal és néhány fontos szabály betartásával.

Tovább a cikkhez

Élet a stroke hatásaival

A stroke utáni, teljes értékű élet lehetősége nem utópia: a rehabilitáció segíthet visszanyerni a páciens erejét, bátorságát és függetlenségét. Ebben ma már számos eszköz és erőforrás segíthet.

Tovább a cikkhez

Hogyan ismerhető fel?

Kiemelten fontos, hogy a stroke tüneteinek jelentkezésekor minél hamarabb segítséget hívjunk. A tünetek tipikusak, az emberek nagy része mégsem tudja könnyedén felismerni őket. A FAST mozaikszó segítségével jól megjegyezhetők a stroke jelei: kérjük meg a beteget, hogy próbáljon meg mosolyogni, emelje fel mindkét karját és mondjon egy egyszerű mondatot. Az arc (face) karok (arms) beszéd (speach) hármasának tesztelése után hívja időben (time), lehetőleg azonnal a mentőket.

Szájzug
elhúzódás

Féloldali
végtaggyengeség

Bénulás,
beszédzavar

Azonnal hívja
a mentőket!

A legelső és legfontosabb dolog, amit tehát tehetünk: hívjuk azonnal a mentőket a 104 vagy a nemzetközi segélyszolgálatot a 112-es, térítésmentes telefonszámon!

Ments életet!
Töltsd ki ezt a kvízt!