Miért fontos a stroke azonnali kezelése?

Kiemelten fontos az akut agyi érkatasztrófa azonnali kezelése, mely abban a pillanatban kezdődik, amikor a mentők megérkeznek, hogy a kórházba vigyék a beteget.

A stroke orvosi vészhelyzet, és a betegséggel kapcsolatos halálozási arány is magasabb, mint például a rettegett rák legtöbb típusa esetén. Az agyvérzés a fejlett országokban a második leggyakoribb halálok, ám a felnőttek súlyos, tartós fogyatékosságának is a legtöbbször előforduló, kiváltó tényezője. A stroke betegekre és a családokra gyakorolt hatása mellett ráadásul jelentős gazdasági következményekkel is jár, ami miatt többszörösen nagy kihívást jelent1. Ezért is olyan kiemelten fontos az akut agyi érkatasztrófa azonnali kezelése.

Fontos, hogy a beteg minél gyorsabban segítséghez jusson

A stroke kezelése abban a pillanatban kezdődik, amikor a mentők megérkeznek, hogy a kórházba vigyék a beteget. A mentősök közben értékes információkat gyűjtenek, amelyek meghatározhatják a későbbi kezelést, és amelyeket már akkor jelezhetnek a kórházi egészségügyi személyzetnek, még mielőtt még megérkeznének a klinikára. A szakszemélyzet így maximálisan fel tud készülni a páciens fogadására. Ezáltal a beteg azonnali, sürgősségi ellátásban részesül a kórházba érve, ahol a lehető leggyorsabb diagnózist és kezelést kapja, ami életmentő lehet2.

Az agyi képalkotó vizsgálatok, például a hagyományos röntgenvizsgálat, az ultrahang, a CT. (számítógépes rétegvizsgálat) és az MR (mágneses rezonancia vizsgálat) meg tudja mutatni, hogy a páciens milyen típusú stroke-ot kapott3. A beteg szempontjából szó szerint minden esetben sorsdöntő, hogy milyen gyorsan érkezik a segítség.

A stroke felismerése
A stroke tüneteinek felismerése

A stroke bekövetkezése esetén a gyors ellátás kulcsfontosságú. A vizsgálat során a funkciók értékelésében a FAST mozaikszó betűi segítenek.


Több típusú kezelés alkalmazható

Az agyi ereket elzáró vérrögök okozta stroke kezelésére jelenleg két típusú kezelés alkalmazható:

  • az egyik a kémiai, trombolitikus gyógyszerek (altepláz) alkalmazása,
  • a másik pedig a mechanikai, sebészeti beavatkozás (embolektómia).

Előbbi esetben a vérrög feloldását szolgáló gyógyszerek csak egy bizonyos időn belül, a tünetek megjelenésétől számított, körülbelül négy és fél órán belül, sőt, a legújabb vizsgálatok és ebből következő nemzetközi ajánlások alapján bizonyos esetekben már 4,5 órán túl is adhatók4. Ezt követően a mellékhatások több problémát okozhatnak, mint hasznot hoznának5. Minden egyes perc számít, hiszen ennyivel előbb juthatnak oxigénhez az agy egyes területei. Ezeket a beavatkozásokat azonban csak és kizárólag kórházakban végzik.

A legfrissebb kutatások szerint a vérrögök szerkezete és elhelyezkedése alapján a szakemberek jó hatásfokkal tudják előre jelezni, hogy az adott betegnél hatásosnak bizonyul-e a trombolitikus gyógyszer alkalmazása, vagy mindenképpen katéteres embolektómiára, esetleg más műtéti beavatkozásra lesz szükség6.

A két eljárást szükség esetén lehet kombinálni is. Abban az esetben, ha a betegben valamelyik nagy agyi ér záródott el és alkalmas mindkét beavatkozásra, akkor a vérrögoldással elkezdik az erek megnyitását, majd ahogy elérhetővé válik a katéteres beavatkozás azt is elvégzik. Utóbbihoz az is megeshet, hogy a beteget egy másik Stroke Centrumba kell szállítani.

A stroke kezelése
A sürgősségire kerülés stroke esetén

Stroke esetén a beteg egy sürgősségi besorolást kap a betegellátás során. Az ellátás folyamatát és lépéseit Dr. habil. Szapáry László fejti ki ebben a videóban.


Sokféle megjelenése létezik

A stroke súlyos betegség, ám a betegség tüneteinek azonosítása, illetve a lehetséges kezelések ismerete talán kevésbé ijesztővé teszi a szemünkben. Sőt, bizonyos esetekben ez a tudás életet is menthet.

A szakma azonban úgy látja, hogy az embereknek sajnos gyakran még mindig az a téves elképzelése van, hogy stroke csak akkor fordulhat elő, amikor valaki az egyik oldalán megbénul, az arca „kicsit viccesnek tűnik”, és nem tud beszélni. A stroke-nak azonban igencsak sokféle megjelenése létezik. Szakemberek szerint elég, ha csak úgy érezzük, hogy valami nincs rendben velünk. Azt tanácsolják, hogy ha látunk egy családtagot vagy barátot, akinek a viselkedése vagy mozdulatai valahogy nem tűnnek olyannak, mint máskor, akkor azonnal kezdjünk el gyanakodni.

A kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy létezik olyan akut agyi érkatasztrófa, amely teljes bénulást okoz a test egyik oldalán, de találkozhatunk olyan agyvérzéssel is, amikor csak az egyik karunkban érzünk némi furcsa zsibbadást. Szintén megeshet, hogy egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy mintha minden forogna körülöttünk, és nem tudunk egyenesen járni7. Ilyenkor kiemelten fontos az azonnal orvosi segítség és az esetleges kóros állapot kezelése.

Kacsolódó cikk

Életet menthet, ha felismerjük a stroke tüneteit

A stroke vezető halálok világszerte, ami bármikor, bárhol és bárkivel előfordulhat. Elég csak megkérdezni a túlélőket. A stroke figyelmeztető jeleinek és korai tüneteinek észlelése épp ezért kulcsfontosságú a maradandó fogyatékosság vagy halál kockázatának csökkentésében.


Referenciák:

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1448697/

2 https://www.cdc.gov/stroke/treatments.htm

3 https://semmelweis.hu/sebeszet1/files/2021/01/5.-K%C3%A9palkot%C3%B3-vizsg%C3%A1latok-%C3%A9s-%C3%A9rt%C3%A9kel%C3%A9s%C3%BCk_korr.pdf

4 https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/STROKEAHA.108.544171

http://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/kezelest_meghatarozo_kulonbsegeket_fedeztek_fel_stroke_ot_okozo_verrogoknel

6 https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2702146

7 https://uthealtheasttexas.com/services/neurology/ut-health-east-texas-stroke-centers

További cikkek a témában

Ments életet!
Töltsd ki ezt a kvízt!