Így csökkenthetjük az ismételt stroke kockázatát

Az orvosi tapasztalatok szerint négy stroke betegből egynek szinte egészen biztosan lesz egy újabb szélütése. A jó hír azonban az, hogy a tünetegyüttes mintegy 80 százaléka megelőzhető gyógyszeres kezeléssel, valamint egészséges életmóddal és néhány fontos szabály betartásával.

Az orvosi tapasztalatok szerint négy stroke betegből egynek szinte egészen biztosan lesz egy újabb szélütése. A jó hír azonban az, hogy az agyműködés vérellátási zavara által okozott, gyorsan kialakuló tünetegyüttes mintegy 80 százaléka megelőzhető gyógyszeres kezeléssel, valamint egészséges életmóddal és néhány fontos szabály betartásával1. Most ezeket részletezzük!

Megmaradnak a rizikófaktorok

A stroke a világ egyik leggyakoribb halálozási oka, ám az ismételt akut agyi érkatasztrófa kialakulásának gyakorisága igen magas, miután a rizikófaktorok megmaradnak, alapjában véve nem változnak. Ennek oka leginkább a következő kockázatai tényezőktől függ:

 • cukorbetegség,
 • családi hajlam,
 • életkor,
 • túlsúly,
 • szívbetegség és magas vérnyomás,
 • szívritmuszavar,
 • érszűkület,
 • trombózishajlam.

Ezekről a beteg azonban a legtöbbször nem tehet. Kivéve, ha például dohányzik vagy nem tesz meg mindent a vérnyomása és vércukor szintje normál szinten tartása érdekében, illetve ha elhízás esetében nem törekszik a testsúlyának a csökkentésére2.

A stroke megelőzése
Stroke kockázati tényezők

Számos kockázati tényezője létezik a strokenak, van amelyiket tudjuk befolyásolni, van amelyiket nem. A videóból megtudhatja mely tényezők ellen tudunk tenni a stroke megelőzése érdekében.


Ezt tehetik a betegek a megismétlődés elkerülése érdekében

Jó hír, hogy a rizikófaktorok közül többet mérsékelni lehet. A testmozgás, illetve bárminemű mozgás „csak jót tehet”. És bár a stroke nem a túlhajszoltság vagy a stressz miatt alakul ki, érdemes az első szélütés után fizikailag csak fokozatosan és mérsékelten terhelni magunkat.

Az ismételt stroke elkerülése érdekében a szakemberek három módszerre esküdnek3:

1. Felejtsük el a cigarettát: a dohányzás okozta vagy az által súlyosbított betegségek listája igencsak hosszú. A dohányzás elhagyása azonban enyhíti az agyi vérerek veszélyes, stresszes állapotát, csakúgy mint a szívben és a szervezet szinte minden pontján. Ráadásul csökkenthetjük a rákos megbetegedések kockázatát is.

2. Szedjük be a megfelelő gyógyszereket: amikor az orvosunk felírja azokat a gyógyszereket, amelyek segítenek a koleszterinszint, a vérnyomás vagy a cukorbetegség szabályozásában, akkor ezek szedését ne vegyük félvállról és ne hagyjuk ki a meghatározott adagokat. A gyógyszerek nem szedése ugyanis az ismételt stroke egyik fontos kockázati tényezője. Mert bár ezek a készítmények nem gyógyíthatják meg a fent vázolt, krónikus problémákat, de hathatósan csökkenthetik a katasztrofális következményeket, például az agyvérzést, a másodlagos stroke és szívroham kockázatát.

3. Figyeljünk oda jobban az étkezésükre: a Yale Egyetem Orvostudományi Karának tanulmánya4 kimutatta, hogy a stroke-os betegek a megfelelő étkezéssel jó eséllyel megakadályozhatják egy második esemény előfordulását. Noha nehéz az emberek hosszú távú étkezési szokásairól adatokat gyűjteni, a kutatók számos korábbi tanulmány eredményeit összesítve megállapították, hogy a gyümölcs- és zöldségfélékben gazdag étrend 21 %-kal alacsonyabb stroke-kockázattal jár.


Ezért fontos egy megelőzési terv

Azoknál, akik már elszenvedtek egy stroke-ot, az újbóli stroke esemény előfordulásának kockázata az egészségesekhez képest tízszeres. Az újabb akut agyi érkatasztrófa rizikóját azáltal is csökkenthetjük, hogy a szakorvossal együttműködve elkészítjük a saját, személyre szabott stroke-megelőzési tervünket. Ez a következőket tartalmazhatja5:

 • a magas vérnyomás kezelése,
 • a koleszterin szint tudatos szabályozása,
 • kezeljük a vércukorszintet,
 • rendszeresen ellenőriztessük a stroke rizikót jelentő tényezőit,
 • legyünk aktívak, kerüljük a hosszan tartó egyhelyben ülést (hetente 4x10, és 2x20 perc aktív mozgás ajánlott),
 • figyeljünk oda jobban az étkezésünkre,
 • túlsúly esetén fogyjunk le és tartsunk súlykontrollt,
 • szokjunk le a dohányzásról, limitáljuk az alkoholfogyasztást6.

Egy igazán jó terv ezek mellett figyelembe veszi a betegek kívánságait, céljait, aggályait és körülményeit is. Az esélyek minden betegnél mások, és a második bénulásból nehezebb felépülni, mint az elsőből. Épp ezért érdemes mindent megtenni, hogy elkerüljük azt.

Kacsolódó cikk

Rizikófaktorok

Agyvérzést bárki kaphat és bármely életkorban. Bizonyos tényezők azonban növelhetik a stroke kialakulásának esélyét. A legjobb módszer arra, hogy megvédjük önmagunkat és szeretteinket tőle, ha nem becsüljük le a betegség előfordulásának kockázatát.


Referenciák:

1 https://www.stroke.org/en/life-after-stroke/preventing-another-stroke

2 https://www.webbeteg.hu/orvos-valaszol/stroke/102021

3 https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/stroke/3-ways-to-avoid-a-second-stroke

4 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25699006/

5 https://www.stroke.org/en/life-after-stroke/preventing-another-stroke

6 https://www.stroke.org/-/media/stroke-images/infographics/preventinganotherstroke2021-guidelines.pdf?la=en

További cikkek a témában

Ments életet!
Töltsd ki ezt a kvízt!