A stroke nem csak időskori probléma

Felgyorsult világunkban a stroke már nem számít kifejezetten időskori problémának. A legújabb publikációk a stroke megnövekedett gyakoriságáról számolnak be fiatal felnőtteknél.

Felgyorsult világunkban a stroke már nem számít kifejezetten időskori problémának. Egyre gyakrabban fordul elő fiatal felnőtteknél, akik az esetszámok 10–15 százalékát képviselik világszerte. Utóbbiak megbetegedésének ráadásul aránytalanul nagy gazdasági hatása is van azáltal, hogy az áldozatokat a legtermékenyebb évek előtt rokkanttá teheti. A legújabb publikációk a stroke megnövekedett gyakoriságáról számolnak be fiatal felnőtteknél. Ez azért is fontos adat, mert a kutatások szerint náluk egyértelműen magasabb a halálozás kockázata is1.

A stroke-ra úgy gondolunk, mint ami leginkább az idősebb emberekkel történhet meg, ám például csak Amerikában évente körülbelül 70 ezer 18 és 45 év közötti fiatal felnőttnek kell megküzdeni a betegséggel. Az akut agyi érkatasztrófa körülbelül 10-15 százaléka 45 év alatt fordul elő, és ez a szám fokozatosan növekszik2.

Hosszú távú egészségügyi következményekkel jár

Az elsődlegesnek számító prevenció, a diagnosztikai munka és a kezelés jelentős javulása ellenére a stroke az országok halálozási listáján ma is vezető helyen áll3. A fiatal felnőtteknél az agyi infarktus jellege, diagnosztikai értékelése és kezelése is eltér az idősebb betegekétől, ezért az utóbbiak kutatásából nyert ismeretek nem mindig alkalmazhatók a fiatalabb korosztályra.

A fiatal felnőttek generációjának egyedülálló kockázatokkal kell szembenéznie a stressznek való kitettségnek köszönhetően. A kutatók és orvosok emiatt egyre inkább aggódnak ennek hosszú távú egészségügyi következményei miatt4.

A fiatalabb felnőttek kockázati tényezői bizonyos tekintetben eltérnek az idősebb generáció rizikófaktoraitól, ám számos ponton megegyeznek. Ezek a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint. Ráadásul mindezek igencsak elterjedtek a fiatalabb populáció körében: a földrajzi, éghajlati, táplálkozási, életmódbeli vagy genetikai sokféleség tekintetében nem tapasztalhatunk szignifikáns különbséget. És akkor még nem beszéltünk a genetikai hajlamról és az örökletes betegségekről5.

A stroke megelőzése
Vigyázat! A fiatalokat is fenyegeti a stroke.

A súlyos agykárosodást és tartós rokkantságot csak nagyon gyors, néhány órán belül megkezdett speciális kórházi ellátással lehet megakadályozni.


Számos tényező fokozhatja a kockázatokat

A fiatal felnőtteknél az általános kockázatokat több tényező is fokozhatja6. Most ezeket vesszük górcső alá:

  • Véralvadási problémák: ezek a típusú állapotok öröklődhetnek, de jó hír, hogy néhányuk vérvizsgálattal kimutatható.
  • Szívbetegségek: ha valaki szívbetegséggel születik vagy olyan betegségben szenved, amely miatt a vérrögök az agyba juthatnak; ilyen például az úgynevezett PFO (patent foramen ovale), ami a szív két pitvara közötti csatorna, ami a születés után el szokott záródni7.
  • Agyi aneurizma: az érfal gyengesége, fejlődési rendellenessége miatt kialakult kiboltosulás, mely az esetek egy részében megrepedhet8.
  • Policisztás vesebetegség: az öröklődő, policisztás vesebetegségben szenvedőknél 50 százalékkal magasabb az aneurizma kockázata, ezért fontos a rendszeres orvosi ellátás.
  • Migrén: fejfájással járó, neurológiai rendellenesség növeli a stroke kockázatát a fiataloknál, ami az öregedéssel együtt növekszik.
  • Artéria sérülése: történhet spontán módon, vagy traumával összefüggésben. A fiatal, egészséges emberek, különösen a sportolók érintettek.
  • Rossz egészségügyi szokások: ez szinte megegyezik az idősebb korosztály rizikófaktorát növelő tényezőkkel, mint például a cukorbetegség, magas vérnyomás vagy a dohányzás.

A stroke megelőzése
Stroke kockázati tényezők

Számos kockázati tényezője létezik a strokenak, van amelyiket tudjuk befolyásolni, van amelyiket nem. A videóból megtudhatja mely tényezők ellen tudunk tenni a stroke megelőzése érdekében.


Potenciális nemi különbségeket tapasztalhatunk

Egy tanulmány szerint a fiatal nőknél nagyobb a szélütés veszélye, mint a férfi társaiknál9. A kutatók ebben az egyik egészségügyi biztosító kárigényeinek adatbázisát vizsgálták az Egyesült Államokban négy éven át. Összeszámolták az iszkémiás vagy a vérzéses stroke esetek számát a kórházi felvételek alapján és arra jutottak, hogy a 25 és 44 év közötti nőknél többször történt meg, mint az azonos korcsoportba tartozó férfiaknál10.

Itt merülhet fel a kérdés: vajon mi okozza a fiatal nőknél a stroke gyakoribb előfordulását? A szakemberek úgy vélik, hogy magyarázatul a terhesség, a fogamzásgátló tabletták, a migrén és az autoimmun rendellenességek jöhetnek szóba. Hangsúlyozták: a nem szív-érrendszeri kockázati tényezők vagy azok egyedülálló kombinációi sokkal nagyobb szerepet játszanak, mint azt eredetileg gondolták11.

A nők ráadásul gyakran unikális stroke-tünetekkel rendelkeznek: ilyenek lehetnek az ájulás, az általános gyengeség, a légzési nehézség vagy légszomj, a zavartság vagy tájékozódási zavar, a hallucinációk, illetve a hányinger vagy a hányás12.

Kacsolódó cikk

Rizikófaktorok

Agyvérzést bárki kaphat és bármely életkorban. Bizonyos tényezők azonban növelhetik a stroke kialakulásának esélyét. A legjobb módszer arra, hogy megvédjük önmagunkat és szeretteinket tőle, ha nem becsüljük le a betegség előfordulásának kockázatát.

Referenciák:

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4348138/

2 https://www.sutterhealth.org/health/heart/stroke-before-age-forty-five

3 Kissela BM, Khoury JC, Alwell K, et al. Age at stroke: temporal trends in stroke incidence in a large, biracial population. Neurology. 2012;79:1781–1787.

4 https://www.psychiatrictimes.com/view/stroke-young-adults-lasting-effects-trauma

5 https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/JAHA.114.001119

6 https://www.sutterhealth.org/health/heart/stroke-before-age-forty-five

7 https://weborvos.hu/orvos_valaszol/pfo-172671

8 https://www.webbeteg.hu/cikkek/stroke/25167/agyi-aneurizmak

9 https://n.neurology.org/content/92/21/e2444

10 https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/STROKEAHA.120.030803

11 https://www.heart.org/en/news/2020/09/18/young-women-may-face-greater-stroke-risk-than-young-men

12 https://www.stroke.org/en/about-stroke/stroke-risk-factors/women-have-a-higher-risk-of-stroke

További cikkek a témában

Ments életet!
Töltsd ki ezt a kvízt!