A stroke tünetei, felismerése

A stroke tünetei gyakran figyelmeztetés nélkül jelentkeznek. Figyelmeztető jelzés lehet a zavartság, beleértve a beszéd nehézségeit és annak a megértését. Fontos a korai fellépés ugyanis csökkentheti az agykárosodást és az egyéb szövődményeket.

Stroke akkor fordul elő, amikor az agy egy részének vérellátása megszakad vagy csökken, ami megakadályozza, hogy az agyszövet oxigénhez és tápanyagokhoz jusson. Ilyenkor az agysejtek percek alatt elpusztulnak. Ettől lesz a stroke szó szerint orvosi vészhelyzet, aminek az azonnali kezelése elengedhetetlen. A korai fellépés ugyanis csökkentheti az agykárosodást és az egyéb szövődményeket. A jó hír az, hogy manapság már sokkal kevesebben halnak meg stroke bekövetkeztében, mint korábban. Ez a hatékony kezeléseknek és a tünetek egyre gyorsabb felismerésének köszönhető1.

A stroke számos tünetet produkálhat

A stroke tünetei gyakran figyelmeztetés nélkül jelentkeznek. Figyelmeztető jelzés lehet a zavartság, beleértve a beszéd nehézségeit és annak a megértését. Intelemként kell tekintenünk a fejfájásra, a tudatzavarra vagy a hányásra. Jelzésértékű a zsibbadás vagy az arc, a kar vagy a láb egyes részei mozgatásának képtelensége, különösen a test egyik oldalán. Figyelmeztetésként tekintsünk a látási problémákra az egyik vagy mindkét szemben, de ugyanígy tünet lehet a járási nehézség, beleértve a szédülést és a koordináció hiányát2. Ide sorolhatjuk a rövidebb ideig tartó ájulást vagy a csuklási, nyelési nehézséget. Miután a stroke hosszú távú egészségügyi problémákhoz vezethet, ezért a diagnózis és a kezelés sebességétől nagyban függhet, hogy a beteg átmeneti vagy maradandó fogyatékosságot szenved3. Épp ezért nem szabad félvállról venni.

Sajátítsuk el a FAST betűszót!

  • F (Face, mint arc): annak a tipikus példája, amikor a beteg mosolyogni próbál, de „csak félig” sikerül neki; stroke esetén az arc egyik oldala megereszkedik vagy zsibbad.
  • A (Arms, mint karok): ha a páciens megpróbálja felemelni mindkét karját, ám azt nem tudja megtartani. (az egyik karja lefelé hajlik. Nem tudja megtartani.)
  • S (Speech, mint beszéd): zavaros az illető beszéde; vagy egyszerűen képtelen megszólalni, esetleg nehezen érthető, amit mond? Kérjük meg a stroke gyanúja miatt a beteget, hogy próbáljon megismételni egy egyszerű mondatot.
  • T (Time, mint idő): ha a felsorolt tünetek bármelyike jelentkezik, azonnal hívni kell a mentőket a 104-es telefonszámon vagy a 112-es általános segélyhívón, hiszen ilyenkor minden perc számít.

Stroke esetén tehát nem csak a tünetek változatosak, hanem azok súlyossága is egyénenként és esetenként változhat. Az angol „FAST” (magyar fordításban gyors vagy gyorsan) betűszó megtanulása azonban jó módszert kínál ahhoz, hogy emlékeztessük magunkat a betegség tüneteire. Ez ugyanis segíthet az azonnali kezelésben4.

A végeredmény nagyban függ attól, hogy milyen gyorsan kap valaki kezelést. Az azonnali ellátás azt a nem elhanyagolható tényt is jelenti, hogy a beteg kisebb eséllyel szenved maradandó agykárosodást és növekednek a túlélési esélyei5.


A megtakarított idő életet menthet Ha stroke-os beteget azonosítunk, azonnal hívjuk a mentőket. Semmiképpen ne várjuk meg, hogy megszűnjenek-e a tünetek. Itt tényleg minden perc számít. Minél hosszabb ideig nem kezelik a betegséget, annál nagyobb lesz az agykárosodás és a fogyatékosság lehetősége, veszélye6. Próbáljuk meg feljegyezni, hogy a páciens mikor és milyen tüneteket kezdett el mutatni. Fokozott a veszély, hiszen csak néhány másodpercbe telik, amíg az agy leáll.

Ha olyasvalakivel találkozunk, akiről azt gyanítjuk, hogy agyvérzése van, akkor a telefonhívás után gondosan figyeljük az illetőt, miközben a sürgősségi segítségre várunk. Lehetőség szerint helyezzük kényelembe, például félig ülő, félig fekvő helyzetbe, vagy stabil oldalfekvésbe (nem a testének zsibbadó felére).

A stroke felismerése
A stroke tüneteinek felismerése

A stroke bekövetkezése esetén a gyors ellátás kulcsfontosságú. A vizsgálat során a funkciók értékelésében a FAST mozaikszó betűi segítenek.


Amikor a mentő megérkezik, ezekre a kérdésekre készüljünk fel:

  • Mikor kezdődtek a tünetek?
  • Mi a beteg kórtörténete?
  • Volt-e már korábban stroke-ja?
  • Van-e fém a testén belül vagy a testén?
  • Milyen gyógyszert szed jelenleg?
  • Szenved-e vérzési rendellenességben?


A stroke felismerése
A legfontosabb teendők stroke esetén

Ha a stroke tünetei közül akár csak egy is jelentkezik, azonnali cselekvésre van szükség, mert minden perc számít! Ebből a videóból megtudja, hogy mi a teendő stroke esetén.


Ne feledkezzünk meg az időkapuról!

Bizonyos embereknél már az agyvérzést megelőző napokban, esetleg hetekben jelentkezhetnek a figyelmeztető tünetek. Ezek tulajdonképpen ugyanazok, mint a stroke tünetei, csak enyhébben, rövidebb ideig állnak fenn7. Ne feledkezzünk meg az időről sem: a kutatások szerint trombózisnál a vérrögoldás néhány órán belül sikerrel megkísérelhető, ezért hangsúlyozzák a szakemberek az úgynevezett időkapu jelentőségét8. Stroke esetén ugyanis az esetek többségében csak akkor van esély a felépülésre, ha a beteg rövid időn belül megkapja a megfelelő ellátást. Ezt kell figyelembe venni a betegnek és környezetének akkor, amikor stroke gyanú esetén azonnal egy szakember segítségét kérik, vállalva egy esetleges vaklárma veszélyét is. Elfogadott tény, hogy stroke esetén inkább hívjuk „feleslegesen” a mentőket, mint hogy elszalasszuk a felépülés esélyét.

A jó hír ugyanis az, hogy azok a páciensek, akik idejében megkapják a terápiát, akár teljesen fel is épülhetnek; a megfelelő rehabilitációs kezeléssel, illetve életmódváltással teljes életet élhetnek.

Kacsolódó cikk

Életet menthet, ha felismerjük a stroke tüneteit

A stroke vezető halálok világszerte, ami bármikor, bárhol és bárkivel előfordulhat. Elég csak megkérdezni a túlélőket. A stroke figyelmeztető jeleinek és korai tüneteinek észlelése épp ezért kulcsfontosságú a maradandó fogyatékosság vagy halál kockázatának csökkentésében.


Referenciák:

1 https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/stroke/symptoms-causes/syc-20350113

2 https://www.medicalnewstoday.com/articles/7624#symptoms

3 https://www.webmd.com/stroke/guide/understanding-stroke-symptoms

4 https://www.stroke.org/en/about-stroke/stroke-symptoms

5 https://strokefoundation.org.au/About-Stroke/Learn/signs-of-stroke

6 https://www.barnesjewish.org/Medical-Services/Neurology-Neurosurgery/Stroke-Center/Having-a-Stroke-Signs-and-Symptoms

7 http://valasz.hu/pr/legyen-a-szived-a-szivugyed-75781

8 https:/magyarnarancs.hu/szex/mint_a_villam_stroke_-_agyerkatasztrofa-59762

További cikkek a témában

Ments életet!
Töltsd ki ezt a kvízt!