Mini stroke: rendkívül veszélyes, mert talán észre sem vesszük

A mini stroke vagy más néven átmeneti iszkémiás roham tünetei sokféle formában jelentkezhetnek. Ezeket a jeleket azonban gyakran egyszerűen félvállról vesszük.

A mini stroke vagy más néven átmeneti iszkémiás roham tünetei sokféle formában jelentkezhetnek. Ezeket a jeleket azonban gyakran egyszerűen félvállról vesszük. Lássunk néhány példát!

A lábunk mintha „folyton kimenne” alólunk, amikor végigsétálunk a járdán, de valószínűleg azt gondoljuk, hogy csak a térdünk szórakozik velünk. Vagy hirtelen eluralkodik rajtunk egy „szédítő varázslat”, és ilyenkor azt tudatosítjuk, hogy talán leesett vércukrunk, hiszen aznap kihagytuk az ebédet. Bár mindkét magyarázat teljesen hihető, mégis előfordulhat, hogy mindez egy mini stroke jele. Emiatt nem szabad félvállról venni, vagy túl gyors következtetéseket levonni1.

Sokan nem veszik komolyan a mini stroke tüneteit

Az átmeneti egész- vagy féloldali bénulás, illetve a beszéd- és látászavarok mind a stroke előjelének tekinthetők, ám miután ezek a tünetek gyakran néhány percen belül megszűnnek, ezért a legtöbben nem veszik komolyan a figyelmeztetést. Ennek azonban végzetes következményei lehetnek. Érdemes tehát odafigyelni arra, hogy a TIA a panaszok fennállásának időtartamától függetlenül egy fenyegető stroke korai előjele lehet2.

Mini stroke leginkább akkor fordul elő, amikor az agy egy részében átmenetileg megszűnik a véráramlás. Mindez stroke-szerű tüneteket okoz, amelyek azonban 24 órán belül megszűnnek. A stroke-tól eltérően ez önmagában nem okoz tartós fogyatékosságot, de mégis veszélyes lehet. Körülbelül minden harmadik TIA-n átesett ember tapasztalja meg ugyanis később magát a stroke-ot, ezért elengedhetetlen a korai és gyors kezelés3.

A stroke felismerése
A stroke tüneteinek felismerése

A stroke bekövetkezése esetén a gyors ellátás kulcsfontosságú. A vizsgálat során a funkciók értékelésében a FAST mozaikszó betűi segítenek.


Számos tünet jelezheti a mini stroke-ot

Miután a mini stroke és a stroke tünetei közel azonosak, ezért a szakemberek azt javasolják, hogy bármilyen tünetet is tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz. A TIA leggyakoribb jeleinek ismerete ugyanis segíthet a szükséges kezelés mielőbbi elkezdésében. Nézzük ezeket a tüneteket:

  • a karok, a lábak vagy az arc hirtelen bénulása (tipikus a féloldali bénulás);
  • hirtelen beszédzavar (a páciens nem tudja megformálni a szavakat, vagy nem érti meg a szavak jelentését, amit mondanak neki);
  • egyensúlyproblémák;
  • látászavar (többnyire az egyik szem látómezejének egy része esik ki);
  • bizsergés; lefelé görbülő száj (a beteg nem tud „o” betűt formálni);
  • súlyos fejfájás, szédülés (többnyire forgó jellegű);
  • rendellenes ízérzet;
  • nyelési zavarok;
  • bizonytalanság járás közben, esetleg a lábak teljes bénulása; pillanatnyi eszméletvesztés.

Bár ezek a tünetek nem tartanak sokáig (többnyire 2-15 percen keresztül állnak fenn), a TIA-t mégis nagyon komolyan kell venni, mert azt jelentik, hogy a testünkben fennáll egy olyan probléma, amely a stroke magas kockázatával járhat4.

A stroke felismerése
Vegyük észre időben! Ezek a stroke előjelei

A fiatalabb korosztály esetén is számos kockázati tényező állhat fenn, mely a stroke bekövetkezésének valószínűségét növelheti.


Életveszélyes figyelmeztetést jelentenek

A szakemberek azt javasolják, hogy ha a fent felsorolt tüneteket tapasztaljuk, akkor mindenképpen hívjunk mentőt. Emellett ha már voltak már hasonló panaszaink, akkor mihamarabb forduljunk orvoshoz, illetve kérjünk neurológiai kivizsgálást. Jó hír, hogy azok a betegek, akiket egy mini stroke után azonnal kivizsgálnak és kezelnek, ritkábban kapnak később stroke-ot5.

Miután a TIA jeleit gyakran elbagatellizáljuk vagy összekeverjük valamilyen más betegséggel, ezért sokszor nem ismerjük fel, hogy mivel van dolgunk. Pedig a tünetek szó szerint életveszélyes figyelmeztetésként funkcionálnak. És bár a mini stroke általában nem vezet maradandó károsodáshoz, mégis sürgős orvosi beavatkozásra van szükség. Mert miután a tünetek megegyeznek a stroke figyelmeztetéseivel, ezért nehéz különbséget tenni, ami orvosi értékelést igényel. Szerencsére számos kezelési lehetőség áll rendelkezésünkre.

Kacsolódó cikk

Miért fontos a stroke azonnali kezelése?

Kiemelten fontos az akut agyi érkatasztrófa azonnali kezelése, mely abban a pillanatban kezdődik, amikor a mentők megérkeznek, hogy a kórházba vigyék a beteget.


Referenciák

1 https://www.health.harvard.edu/stroke/dont-be-fooled-by-tia-symptoms

2 https://www.webbeteg.hu/cikkek/stroke/12478/a-stroke-korai-jelei

3 https://www.healthline.com/health/stroke/signs-symptoms-tia-mini-stroke#_noHeaderPrefixedContent

4 https://www.stroke.org.nz/tias-warning-strokes-or-mini-strokes

5 https://www.nhs.uk/conditions/transient-ischaemic-attack-tia/symptoms

További cikkek a témában

Ments életet!
Töltsd ki ezt a kvízt!